Hogaland

Bo ved Nordhavet

Øvrebø hauger
Lokalhistoriker Fridtjov Øvrebø valgte å bo bak disse haugene.

Fridtjof Øvrebø

Lokalhistoriker Fridtjof Øvrebø valgte å bo i huset bak haugen til høyre på bildet. 1930-tallets Heming R. Skre gav ut tanker om solkult-religiøse sirkler og vinkler på Avaldsnes. Vi har ved dette punktet, disse to haugene, en nær likevinklet og likebeint trekant som Skre ikke har nevnt eller sett. Fridtjof Øvrebø bygde huset sitt i det ene hjørnet av en trekant der de to andre punktene er bautaene på Salhus og på Avaldsnes. I det flate landskapet er der vidsyn fra haugene:

Triangel
​Triangel ved steinreisninger.
Map Data © Google

Salhus med "De Fem Dårlige Jomfruene" er hjørnet oppe til høyre.

Avaldsneset med Olavskirken er nederste hjørnet.

Fridtjof Øvrebøs hjem er i hjørnet til venstre. Han ledet restaureringen av Avaldsneskirken.

Fridtjof Øvrebø var selv en bauta i det historiske arbeidet på Nord-Karmøy. I tillegg var han en boksamler av format.

Boksamlingen hans skal være på biblioteket i Haugesund og etter testamentet tilgjengelig for alle. Her er bare så skjøre verdier at de må taes vare på av konservatorer. Katalogen fra 1958 viser hvilke bøker som skal være tilstede. Det ser i alle fall ikke ut til at de tyske okkupantene forsynte seg av f.eks. de tyske historisk verdifulle bøkene. Dette er kulturarven vi ikke må miste.

For å lese deg opp på hvem han var er det lettest å begynne hos historielaget fra hans hjemsted; se Nord-Karmøy Historielag.

Bok om Fridtjof Øvrebø

"Utgitt ved en komite" står der på tittelbladet av hovedverket om Fridtjof Øvrebø. Undertittelen "En Europeer fra Karmsund" viser at hans lokalinteresse ble balansert med internasjonale spørsmål. Han skrev fortellinger på dialekt som er verdifulle for Torvastad og for Norge fordi de viser at norsk holdt kontakten med det norrøne språket inntil det danskinspirerte riksmålet og den polerte nynorsken fjernet livsnerven.

Vennskapet til Arne Garborg er dokumentert her.

Boken ble redigert av Margit Westbøe, Nils Økland og Einar Aamot. Tegningene er ved Arne Kristiansen og en portrettegning av Øvrebø ved Ole Frøvig. Boken er datert 1954.