Hogaland

Bo ved Nordhavet

Veavågen fra Eidetoppen
Heilage Vea!

Far min e fydde på Vea

Jeg gikk opp på Eidetoppen for å se ut over Veavågen. Hestbrunsten så meg og kom galopperende. Den likte meg. Jeg hoppet ned en kant og jogget lett mot gjerdet. Hingsten hadde lest utveien min, blokkerte og søkte varmekontakt. Etter gjerdehoppet stod jeg og snakket med det heite dyret.

Vea, min fars Vea! Farmor og farfar på hellig grunn.

Veavågen er et gyllent horn ved solnedgang midtsommers.

Den er like lang som nordre del av Karmsundet, Haugasundet, fra Salhus til Gardsvik. Begge vannarmene har retning utnord-vest. Midtsommers gjør solnedgangen vannflatene gyldne som det Gyldne Horn i Istanbul. Veas Gyldne Horn.

Rundt Vea er der hellige navn som Rotetjørn, Rossafjell, Rossavatnet. Navn som er de samme ved begge vannløpene er Sund og Skår.

Bare Veavågen har en inndelende virkning på Karmøy. På NSBs Karmøyruta kunne man lese at bussen gikk “om Vea” til Skudeneshavn. Ja, hvorfor det, tror du!?

Hellige Vea med et navn som Dolhaugvegen. Dersom navnet ikke er en fantasi fra en kommunal navnekomité, så var her en Dolmhaug, en haug med steinsetting som en dolme. Da må Vea oppgraderes til endestasjon.

Fra Eidetoppen er utsikten absolutt. Ved funnstedene der oppe ser man hele Skåre og Karmøy. Her sees Bokn og Siggjo, merkesteinene i det gamle riket. Boknafjellet ligger i rett sørøstlig linje der solen står opp midtvinters.

Vea strekker seg fra Utsira og inn til kjøpsstaden Kopervik med forbindelse til Bokn og Ryfylke. Nedstrand - Vea linjen. Slekt dro fra Nedstrand til Vea for å bo hos familien. Genetiske øst-vestbånd på tvers av vår tid.

I nord

Offerstein i nedre høyre hjørne, Helgafjell med vanntårn, Lysskar der solen kommer opp, Steinsfjellet med tårn og nær usynlig Siggjo.

Siggjo i det fjerne
Midnattutsikt nordover fra Eide. Siggjo er såvidt å se.

I sør

Fyrtårnet Bokn, The Beacon, seilingsmerke for lokale og fremmede. Så vi vet hvor vi ser og hvor vi skal. Synlig i hele Rogaland.

Bokn i måneskinn
​Boknfjellet med rødt lys i masten

Slik er og var Vea. Fra uminnelig tid, for den som har øyne å se med.