Hogaland

Bo ved Nordhavet

Røde bær busk
Røde bær fra hekkbusk.

Heksesaksen

Fuglen i hekken fulgte meg da jeg dro grener fra ene enden av hagen til den andre. Fram og tilbake, mange ganger. Vi arbeidet i hagen begge to. Keltiske forestillinger om åndene i naturen kom til live.

Norrøn gudeverden opererer ikke med ånder. Europeiske hekseforestillinger har sin opprinnelse i keltiske forestillinger om åndevesener i naturen. Hageflekker ble beskyttet av trær. Hekken rundt voktet hagen. I hekken var der kvinnelige ånder som beskyttet avlingen og fruktbarheten for menneskene. Bøen med et hov var hovedgarden, selve rikdommen i middelalderen. Den ble vernet med hekker og trær. Nå var der ikke bruk for tanken om åndebeskyttelse. Mennesket beskyttet sin egen hage. Hagebyen var den enslige, ugiftes lott i livet.

Ettersom germansk kultur forandret den eldre keltiske kulturen ble forestillingen om kvinneåndene i hekken konkretisert til kvinnepersoner i forbund med djevelen. Her ble der også et samrøre med kjetteri, en sak for seg.

Tanken på uidentifiserte ånder satt fremdeles i menneskesinnet. Uønskede kvinner ble demonisert og knyttet til kvinner med eiendom og kvinner med politisk mot.

Hekserier har gått fra å være beskyttende morsforestillinger, fruktbarhetens voktere, via dokumentert nedslakting av kvinner og menn, og til vår tids Disneyunderholdning. Rekruttering skjer ved ufarliggjøring og blodsbånd, eder, tatovering og trylleformular. Kjerringa mot strømmen-symbolikken er i daglig bruk som en liten påminnelse om hvordan det kan gå med den som…, eller som en oppmuntring. Holder kvinner og menn sin beskyttende ånd over avlingen?

Hekkerider, gjerderider; derav sopelimen som del av hekken, ikke på grunn av husarbeid. En som red på gjerdene. Dette bildet er en senere variant av troen på ånder i hekken. Tusse er knyttet til alveforestillingen og dermed er Jæren knyttet til Hawthorne, hagtornen med keltisk mytisk betydning.

Er Haugtussa på grunn av en haug eller på grunn av en gammel keltisk forestilling som er holdt levende på Jærens alveland i to tusen år, hægtessan? Begge deler er det sannsynlige svaret. Slik er historien satt sammen av transparente lag. Ikke gi opp historie fordi det er for vanskelig! Germanerne i oss tok opp de tidligere kelterne i oss. Så kom pavestaten og fullførte det romerhæren ikke klarte. Ved siden av vandret irsk kristendom på bare føttene og kom overrumplende på skandinavene. Den reiste sammen med kelternes utvikling til alvelandet.

Hvem av mine var det som arbeidet med meg i hagen?