Hogaland

Bo ved Nordhavet

​Interiør Håkonshallen. Mørkt bilde.
Interiør Håkonshallen. Mørkt bilde.

Hodeløst vakker

Snorre Sturluson levde farlig, og han ble drept av politiske motstandere. På befaling av kong Håkon Håkonsson. Snorre har skrevet om sin egen dødsangst og hvordan diktingen holdt ham i live. I Sagaen om Egil Skallagrimsson, skrevet av Snorre selv. Der er han roveren som farer over hele brettet. Nær kong Harald Hårfagre i Norge og bort igjen, nær kong Eirik Blodøks i York, og bort igjen.

Det er i York Egil Skallagrimsson og Snorre blir ett. Egil oppsøker Eirik Haraldsson Blodøks i borgen hans, selv om Blodøks kommer til å ta livet av ham om han ser ham igjen. Likevel er det her Egil Skallagrimsson dukker opp med hodet sitt:

For å forhandle over kong Blodøks og dronning Gunnhilds ønske om hevn for drap de led av ham, satt Egil oppe om natten og kjempet med overnaturlige og naturlige krefter. Han lagde et dikt på tjue vers. Han sa dem fram for kongen og dronningen og klarte å henrette sin egen dødsdom. Han fikk eige og rå over eget hode.

Diktet “Hodelausn” var plagene han led ved å dikte opp til en motstander. Egil Skallagrimsson hadde ikke tenkt å hylle kong Eirik Blodøks som han hadde hatt så mye bråk med.

Snorre hadde også betenkeligheter med å gjøre Harald Hårfagre vakker. Enten hylle, eller bli fri for hodet sitt; hodeløs.

​Interiør Håkonshallen. Lyst bilde.