Hogaland

Bo ved Nordhavet

Jordmor Maria

Karmøybladet

Lokalavisen for hele Karmøy Fredag 10. Desember 1971

Hun har hatt over 4000 fødsler på Karmøy

-Jordmor Jakobsen er blitt 84 år

- Det eneste som feiler meg er litt for høyt blodtrykk. Av den grunn må jeg spise tabletter og hvile en halv time til dagen, sier Marie Jakobsen til oss da vi var på kort visitt hos henne forleden. I en alder av 84 år tar hun mot oss i døren. I begynnelsen reserverer hun seg litt over alle de spørsmål vi stiller om hennes virke som jordmor på Karmøy i mangfoldige år. - Men snart kommer hun på gli og forteller fra gamle dager.

Det fantastiske med Marie Jakobsen er den hukommelse hun har. Episoder hun har hatt husker hun nøyaktig årstall på, -ja flere ganger også datoen. Kort sagt, et sjeldent menneske. Og når hun først er kommet på gli da trenger vi ikke spørre henne lenger - eller la meg heller si: vi har ikke anledning å sitte og lytte til hennes fortellerglede.

Hvor hun har all denne husken fra vet vi ikke. Det ligger næmest nedskrevet ord for ord i hjernen. Eller som hun selv forklarer oss i det hun peker mot pannen - Jeg har fabrikk her oppe, pleier barna mine si.

Og det kan vi så gjerne underskrive på. For der oppe fabrikeres minner i fleng.

Marie 84 år
Marie Jakobsen i dag.
Sprek og ved god helse selv om hun nå går i sitt 84. år.

Først en liten presentasjon av Marie Jakobsen før vi slipper henne løs på egen hånd. Hun er født på Island der hun også har vokset opp. I dag leser og snakker hun fremdeles islandsk - som altså er hennes morsmål. Hun utdannet seg som jordmor, og tok imot det første barn på Island i 1909. Til Norge flyttet hun i 1911 hvor hun begynte å praktisere med en gang. Det varte da heller ikke lenge før hun for godt slo seg ned på Karmøy. Hun fører journal over alle fødsler hun har tatt mot. På Karmøy er tallet passert 4 000 barn. Den siste fødselen hun gjorde var i en alder av 80 år. Det er litt av en prestasjon det!

- Ja, uten problemer. Jeg er frisk og kjekk ennå. Har god helse. Og skulle så skje, så har jeg fremdeles jordmorvesken, den kan jeg aldri kvitte meg med, slår hun fast, og forteller hvorfor.

- Jeg begynte som jordmor på Vea i 1911. Da hadde jeg også Åkra og Kopervik som mine distrikt. Dessuten ble det også lenger reiser iblant. Den lengste var vel til Utsira. Men det var mange fødsler på Karmøy i den tiden, og jeg fikk det travelt - ja, alt for travelt. I 1922 ble derfor en ny jordmor ansatt på Vea.

Vi forsøker å avbryte henne med følgende spørsmål:

- Folk sier at du kunne se på de nyfødte om de ville leve lenge eller ikke? Er det sant?

- Nei, det er det ikke, slår hun fast med det samme. Jeg farer ikke med slikt. - Jeg tror på Vår Herre Jesus Kristus, og legger alt i hans hender.

- Jeg har alltid hatt lege med meg. Og det er den beste legen man kan få. Nemlig Jesus. Bare et par spesielle ganger hadde jeg vanlig praktiserende lege med til en fødsel.

Av alle de jeg har tatt imot har det vært 16 tvillingpar. En gang måtte jeg ha trillingfødsel - men den gang døde den ene. -

Marie Jakobsen bor nå hos en av sine døtre på Østrem. I en liten, men koselig stue trives hun godt.

- Du har sikkert opplevd mye under reisene dine til pasientene? Er det noen særskilte episoder du vil fortelle om?

- Å, ja det er så mange det. Når jeg kom til Karmøy var det ikke en eneste bil her. Jeg måtte bruke hest og kjerre for å komme fram. I 1913 kom den første bilen til Karmøy. Det var distriktslege Fritjof Søyland som hadde den.

- Har du noen gang kommet for sent til en fødsel?

- Ja, det har jeg. Ikke få ganger har jeg hørt barneskrik med en gang jeg er kommet inn døren. Selv om jeg har vært litt seint ute enkelte ganger har det i de fleste tilfellene gått bra likevel.

- Men det er ikke bare, bare for en jordmor å komme fram raskt og effektivt. I alle slags vær må hun avsted for å utføre sitt arbeid. Og på de utroligste måter kommer hun seg fram, fortsetter Marie Jakobsen og forteller;

- 3 ganger har jeg kjørt gjennom isen med hest og kjerre i Vedavågen. Men alltid har det vært nær land for isen er svakest der. Utpå er den sterk. I den sammenheng kan jeg fortelle en historie fra Island som ingen har hørt før. - Vi skulle over en brei fjord på Island. Veien var stengt. På fjorden var det ikke is. Jeg hadde med meg en 18-års gutt og vi satt på hver vår hesterygg. Jeg var faktisk en “ridende jordmor”. For å komme over måtte jeg sitte i sadelen mens hesten svømte over. I tre kvarter satt jeg slik. Men da jeg var framme fikk jeg da i alle fall skiftet på meg tørre klær. Dette var i 1910.

Islandsk rytter
Illustrasjonsfoto Daniel Bruun (1856-1931)

En annen episode jeg husker godt er fra Karmøy da vi hadde krig med tyskerne. Jeg nektet alltid å kjøre med tyskerne selv om de tilbød meg skyss. En gang da jeg skulle til Vormedal måtte jeg haike. Jeg fikk skyss med en bil, og sjåføren var norsk. Det var en varebil, og han lukket opp bak. Da viste det seg at det var en frysebil som hadde stoppet. Bak lå en stor kveite på is som tyskerne skulle ha. Her måtte jeg sitte. Da var det temmelig kalt når jeg var vel framme……..

En annen gang skulle jeg ut i storm. Rett før jeg fikk dradd avgårde blåste hatten av hodet mitt. Det var en helt ny og fin hatt. Men jeg hadde ikke tid til å løpe etter den. Men da jeg kom hjem lå hatten trygt forvart under et tre.

Dette er bare noen av de episoder Marie Jakobsen har opplevet. Vi kan ikke skrive alle her - da hadde det blitt en hel bok. Forresten, vi spurte Marie Jakobsen om hun ikke ville skrive en bok om alt det hun hadde opplevet. Hun svarte at den tanken ikke lå henne fjern og at hun faktisk hadde tenkt på det.

Det er ikke mange på Karmøy som har lagt en slik historie bak seg som fru Jakobsen. Tenk bare på hvordan familien måtte ligge om nettene å vente på moren som var ute på arbeid. Hvilken tillit og respekt måtte de ikke ha. Men de ba til Gud om at det ikke måtte skje noe - og 3 ganger har hun kollkjørt med hesten. Hun har måttet trosse både vær og vind. Men alt dette har gjort henne herdet og sterk. Hun er ved meget god helse i dag. Konsentrasjon og dyktighet har preget hennes yrke. Flere ganger har det vært nødvendig med rask og effektiv inngripen. Fru Jakobsen har tatt i mot barn mens moren lå i brudekjole, - med krone på hodet og sko på beina.

Vi kan ikke annet enn å ønske Marie Jakobsen det godt videre og takk for at hun har hjulpet til med å få så mange karmøybuinger til verden.

Journalist er ikke nevnt i artikkelen eller på forsiden av "bladet" som er en kopi av Rank Xerox typen.